Documentaire over Henk Kuizenga

Klaar!
Vandaag de DVD’s gebrand van de documentaire over Henk Kuizenga, beeldhouwer.
Deze toon ik in het Diekhuus tijdens Kunstkijk Goeree Overflakkee op 14/15 21/22 mei 2011. De documentaire is ook te koop op DVD.
Op de locatie Poortvliet stel ik Gloed op, een installatie met transparanten.
Voor meer informatie over deze kunstroute langs een aantal prachtige oude boerderijen en schuren: http://www.kunstkijk.com/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een naamloze groep

In deze documentaire is Henk Kuizenga aan het werk. Hij is beeldhouwer en woont en werkt in Ooltgensplaat.

In februari 2011 ontmoetten wij elkaar en we raakten in gesprek. Toen ontstond het idee om een filmisch verslag te maken wat uitgroeide tot dit documentair portret van Henk als kunstenaar.
Het maken van een beeld vormt de rode draad in de film. Gedurende 2 maanden filmde ik Henk terwijl hij aan zijn beeld werkte. Tijdens dit proces spraken we over zijn achtergronden en zijn drijfveren. Ik vond het bijzonder om het beeld te zien groeien onder zijn vaardige handen. Met mijn camera legde ik vast hoe hij liefdevol en met zorg zijn beeld opbouwt.  Hiervoor werkte ik dicht op de huid van de kunstenaar. Hoe uniek is ieder beeld en heeft het toch duidelijk de stem van Henk Kuizenga. Het is boeiend om te zien hoe Henk trefzeker tekent met oostindische inkt en hoe deze de  basis vormen voor zijn beelden.
Dit filmische ‘portret’ geeft een intiem beeld hoe kunstenaar Henk Kuizenga werkt en denkt. Zijn beelden raken ons omdat ze een herinnering zijn van onszelf, ze zijn archetypen die een gevoel oproepen waarin we ons onvermogen herkennen.
Als titel voor dit portret heb ik gekozen voor ‘een naamloze groep’, een van Henk’s eigen omschrijvingen van zijn werk.

Henk won in 1988 een belangrijke prijs: de Biennale Internationale de la Céramique d’Art, Vallauris (Fr.). Daarna volgde een uitnodiging om in Polen met porselein te werken. Andere prijzen en eervolle vermeldingen in het buitenland volgden. Zijn werk is ook aangekocht door diverse collecties, waaronder de Sammlung Egner, Frechen Duitsland.